thumb image

Turisztikai pályázatról indított társadalmi egyeztetést az NGM

Megkezdődött a turisztikailag kiemelt térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztési pályázatának társadalmi egyeztetése, a javaslatokat február 11-ig várják – közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.

A  Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 21,4 milliárd forint keretösszegű pályázata révén emelkedhet a látogatók száma a kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben, így új munkahelyek jöhetnek létre és biztosítható lesz a turisztikai régiók további fejlődése.

Az elmúlt években a magyar gazdaságban és foglalkoztatásban játszott szerepe révén a turizmus húzóágazat lett, a közvetlenül hozzá kapcsolódó iparágakkal együtt ma 350 ezer embernek ad munkát és közel 45 ezer egyéni kis- és középvállalkozót foglalkoztat. 2010 óta rekordéveket zár az ágazat, ezért a kormány clja, hogy még magasabb bevételt hozzon ki a meglévő kiváló adottságokból a jövőbeni koncentrált, koordinált fejlesztésekkel és támogatásokkal – mondta az államtitkár.

A felhívás célja a turisztikailag kiemelt (frekventált) térségek fejlesztése, melynek révén megvalósulnak a hiánypótló beruházások, ugyanakkor kiszűrhetők a párhuzamos fejlesztési elképzelések. A pályázat segít abban, hogy a turisztikai fejlesztések egy koncentrált, állami szervezeti felelősségvállalás mellett valósulhassanak meg, lehetőség legyen a fejlesztések összehangolására, azok szinergikus hatásainak kiaknázására.

A konstrukció a fejlesztéseken keresztül közvetlenül kívánja növelni a látogatószámot a kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben, ezzel tovább növeli az erős multiplikátorhatásokkal rendelkező turizmus iránti keresletet, így jelentősen hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez is. A támogatni tervezett fejlesztéseknek köszönhetően növekszik a látogatószám, megvalósul a hálózatosodás, integrált termék- és szolgáltatásfejlesztés történik, érvényesül a turizmus tovagyűrűző hatása, mely révén a teljes turisztikai térség fejlődése biztosítható lesz. Támogatásra kerül a garantált programcsomagok kialakítása és hangsúlyt kap a küldő országok nyelvének használata az attrakciók területén. – ismertette Rákossy Balázs.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 10 napig várják a palyazat.gov.hu honlapon.

(MTI,NGM)

A társadalmi egyeztetésen én is részt vettem  javaslatomat alább olvashatják.

Tisztelt Irányító Hatóság!

A felhívás 3.1 pontjában található „A projekt keretében megvalósítandó tevékenységek” tartalmi részének – alábbiak szerinti – kiegészítését javaslom: A támogatáshoz jutók csatlakozzanak egy olyan applikációhoz, amely bemutatja a projekt keretében megvalósított tevékenységet és magát a turisztikai fejlesztési térséget az ott található vállalkozásokkal együtt. Ez összhangban lenne „Az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InterKon) eredményei alapján a Kormány által végrehajtandó Digitális Jólét Programjáról” kihirdetett 2012/2015. (XII. 29.) számú Kormány határozattal is. (Magyar Közlöny, 2015. december 29.)

Egy ilyen applikációhoz csatlakozva nem kéne az embereknek több, különféle térségre vonatkozó turisztikai applikációt telepíteniük, mivel egy teljes Magyarországot lefedő applikáción lehetnének így ezek a hasznos magyar digitális tartalmak, ami nem csak az adott térséget, hanem egész Magyarországot bemutathatja. Így hasznos magyar digitális tartalomként a kiemelt turisztikai helyszíneken lévő vállalkozásokról és azok kínálatairól is tájékozódhatnak az emberek. Ezzel fellendítve a kiemelt turisztikai helyeken lévő vállalkozások forgalmát, mely az önkormányzatok adóbevételeit is pozitívan befolyásolja, miközben a GDP is nő és az emberek életérzése is javul. Egy ilyen hazánkat teljes egészében bemutató applikáció a külföldről érkező turistáknak is aktív segítséget nyújt és növeli az elégedettségüket Magyarországgal szemben, ezért több vendégéjszakát töltenének nálunk és máskor is Magyarországot választják úticélnak. A több vendégéjszaka és az, hogy a térség vállalkozásainak szolgáltatásairól is értesülnek, nagyobb költést generálna részükről, ami aktívan hozzájárulna a külföldi tőke beáramlásához és ez pozitív hatással lenne a GDP-re. Egy Magyarországot jól bemutató applikáció nem csak a külföldi turistákat ösztönözné arra, hogy Magyarországra jöjjenek, hanem a hazai turizmust is fellendítené, ha a magyar emberek tudomást szereznének arról, hogy Magyarországon milyen nagyszerű lehetőségek vannak.

Az applikáció a magyar embereken, a külföldi turistákon, az önkormányzatokon és a hazai GDP növekedésen túl a támogatást igénylőkön is segítene, hiszen így a pályázat támogatásából létrehozott termékeket és szolgáltatásokat is be tudják mutatni és széles körben – országhatárokon átnyúló szinten – reklámozni. A minél szélesebb körben történő megismertetés elősegítené, hogy a támogatást kapott a 3.8. pontban megfogalmazott fenntartási kötelezettségeinek eleget tegyen. Fentiek függvényében tehát kiemelten célszerű lenne a támogatásból megvalósítandó tevékenységek köréhez egy ilyen applikációhoz való csatlakozást jelen pályázat kiírásakor hozzárendelni.

Üdvözlettel: Erdélyi Márton – Mobil Kisokos

Ha tetszett, oszd meg:
ErdélyiPress

ErdélyiPress