thumb image

Jövőre már több idő megy el online mint tévézéssel

Jövőre jöhet a fordulópont, mikortól a felhasználók naponta átlagosan többet ülnek az internet mint a televíziók képernyője előtt. 2020-ra és azt követően pedig tovább nyílik az olló a két időtöltés között.

Bekövetkezik 2019-ben, hogy a felhasználók több időt fognak tölteni online mint amennyit a televízió előtt – írja a Recode a Zenith ügynökség előrejelzésére hivatkozva.  Ezek alapján 2019-ben egy átlag felhasználó 170,6 percet tölt majd minden nap az interneten, és 170,3 percet a televízió előtt.

A mobilok lesznek felelősek a médiafogyasztás több mint negyedéért (2020-ra 28 százalékáért) is, és fokozatosan veszik át a szerepet a korábban hagyományosnak számító tevékenységektől.  2011-ben még a mobilok mindössze a médiafogyasztás 5 százalékát fedték le, idén viszont már 24 százalékát fogják, és a következő két évben átlépik a részesedés negyedét – szerepel a Media Consumption Forecasts 2018-as jelentésében.

A legtöbbet a hagyományos újságok veszítenek, mivel 2011-2018 között 45 százalékot esik a hagyományos újságolvasás és 56 százalékot a magazinolvasás az online javára. Közel sem ekkora ütemben, de az elmúlt hét évben a televízió (3%) és a rádió (8%) is vesztett a szerepéből, ami most az internetezési és a tévézési idő közötti arányváltozáshoz vezet.

A televízió és az online forma közötti változás egyébként a hirdetők szintjén már tavaly lecsapódott, vagyis a cégek már 2017-ben többet költöttek internetes hirdetésekre mint tévésre. Sőt a Zenith szintén idei előrejelzése szerint 2018-ban az 579 milliárd dolláros összes költésből az internetes hirdetésekre már 227 milliárd dollár fog jutni a televíziós reklámok 187 milliárd dollárjával szemben – 2020-ra pedig az előrejelzés szerint az internet a hirdetések 44,6 százalékát fogja kitenni. Ezen belül is főleg a mobilhirdetésekre fordított összeg hoz növekedést, amely az összes internetes reklám jelenleg 60 százalékát teszi ki, de ez várhatóan még tovább nőhet, akárcsak a mobilok használata.

Ha tetszett, oszd meg:
ErdélyiPress

ErdélyiPress