thumb image

Orbán kifektetné a magyar vállalatokat

A miniszterelnök szerint a magyar cégeknek is be kell szállniuk a globális gazdasági versenybe, ehhez azonban pluszforrásokra lesz szükség.

A magyar vállalatoknak is legalább annyi pénzt kell megkeresniük külföldön, mint amennyit a külföldiek megkeresnek Magyarországon – ezzel magyarázta Orbán Viktor, hogy úgynevezett kifektetési stratégiában, hazai cégek nemzetközi piacra léptetésén gondolkodnak. A miniszterelnök erről szerdán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című rendezvényén beszélt. Mint az MTI idézi, Orbán Matolcsy György jegybankelnököt kérte fel a stratégia kidolgozására, melynek megvalósításához plusz (és feltehetően állami) forrásokra is szükség lesz majd.
Orbán Viktor kifejtette, az év elején négy nagy feladatot szabott: a demográfiai fordulat előkészítését, az európai uniós növekedési átlagot 2 százalékponttal meghaladó gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését, a szakképzés radikális átalakítását és egy “kifektetési” – a magyar vállalatok külföldi befektetéseit támogató – stratégia elkészítését.

Orbán még 11 évre tervez

A miniszterelnök a hosszú távra, 2030-ig szóló célok közé sorolta, hogy
  • Magyarország kerüljön az EU öt legjobb országa közé,
  • legyen az öt legversenyképesebb állam között,
  • álljon meg a népesedési hanyatlás,
  • építsék újjá fizikai és gazdasági téren a Kárpát-medencét,
  • tegyék valós gazdasági térséggé a teljes Közép-Európát,
Ha tetszett, oszd meg:
ErdélyiPress

ErdélyiPress