thumb image

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍRT ALÁ A MAGYAR VÖRÖSKERESZT ÉS A MOBILGO APPLIKÁCIÓ.

A Magyar Vöröskereszt egyik legismertebb tevékenysége a véradások szervezése. Naponta mintegy 1800 véradót kell toborozniuk, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Egyetlen véradással három ember életét lehet megmenteni. A Magyar Vöröskereszt 1939 óta végzi a térítésmentes, önkéntes véradások szervezését. Évente több, mint 10 ezer véradóeseményen várják a 18-65 éves korú egészséges, segítő szándékú önkénteseket.

Munkájukat az egész ország területén végzik, munkahelyekre, hivatalokba, oktatási intézményekbe, rendezvényekre, bevásárlóközpontokba szervezik a véradónapokat, hiszen céljük minél több véradó elérése.  Hazánk legnagyobb humanitárius szervezetét a MobilGO 2017 óta támogatja.

A MobilGO törekszik arra, hogy a digitalizációt a legtávolabbi országrészekbe is eljutassa, mert csak így lehet sikeres Magyarország.

A MobilGO létrehozásakor kiemelt cél volt, hogy a felhasználó igényeknek megfelelően, átlátható formában mutassák be, a náluk megjelenő vállalkozások termékeit, szolgáltatásait, hogy a felhasználóik könnyen és gyorsan tudjanak tájékoztatást kapni a közelükben lévő vállalkozásokról az Európai Unió területén bárhol.

A MobilGO küldetésének tekinti, hogy elsődleges célját a Digitális Magyarország létrehozását, és az ahhoz kapcsolódó alapvető feladatainak a veszélyeztetése nélkül, a közjót is szolgálja, és lehetőségeihez mérten, össztársadalmi célok megvalósításához támogatást nyújtson.

A MobilGO számokban: 28 országban, 24 nyelven, 910 ezer vállalkozás, 1 420 094 felhasználó, 17 195 669 oldalmegtekintés.

A jelen megállapodás célja, hogy a MobilGO a Komárom-Esztergom megyei véradások mellett a Fővárosi véradásokat is megjelenítse applikációjában. A Fővárosban évente 45 000 véradót kell megszólítani a biztonságos vérellátáshoz. Kiemelt fontosságú tehát, hogy a Véradásokról minél több fővárosi értesüljön, és elmenjen vért adni.

A Magyar Vöröskereszt hallgatva az idők szavára a véradások időpontjairól, helyszíneiről jövőben a MobilGO applikációban is tájékoztatást kíván adni.

Azért tartja érdemesnek a Magyar Vöröskereszt, a „Véradás” applikációja mellett a MobilGO-n is közzé tenni a véradások helyszíneit és időpontjait, mert amíg az előbbit a rendszeres véradók használják, addig utóbbit a Hasznos Magyar Digitális Tartalmai miatt olyanok is, akik eddig nem voltak rendszeres véradók.

Jelen Megállapodás általános céljai a következők:

A MobilGO segítségével a Magyar Vöröskereszt azoknak a figyelmét is fel kívánja hívni a véradásokra, akik nem rendszeres véradók és ezért nem követik nyomon a véradások időpontjait, így a rendszeres véradókon túl, azok is adhatnak vért, akik eddig ezt még nem tették meg.

A MobilGO nem csak a véradások helyszíneit és időpontjait jeleníti meg, hanem arról is információval szolgál, hogy az egyes helyszínek – a rákeresés helyétől számítva – hány perc távolságra vannak, autóval, kerékpárral, vagy akár gyalogosan.

A MobilGO azt is figyelembe veszi, hogy aznap mettől meddig tart a véradás, így csak azokat a helyszíneket jeleníti meg, ahova még a rákeresés helyétől oda is érhet a véradó, így nem kell bosszankodnia azon, hogy az esemény végére érve oda, lekésik a véradásról az, aki vérével megmentene három életet.

A véradás öt km-es körzetén belül, a MobilGO alkalmazás – használat közben – képernyőn alulról feljövő üzenetben tájékoztatja felhasználóit a közeli véradás lehetőségéről.

A MobilGO nem idegesítő „push” üzenetben hívja fel a figyelmet a véradásokra, hanem akkor, amikor a felhasználó amúgy is használja okostelefonját, tehát éppen amikor keres egy vállalkozást vagy szolgáltatást, akkor kap jelzést – nem tolakodóan – a véradás lehetőségéről is.

Erdélyi Márton meggyőződése szerint, ha a felhasználó sokszor lát felhívást a véradásokról, azonban azok mindig messze vannak tőle, akkor ezek a felhívások egy idő után kontraproduktívvá válnak.

Ezért kapnak célzott értesítést, a véradás helyszínének öt km-es körzetén belül lévő emberek, mivel közülük van nagyobb esélye annak, hogy többen is véradók lesznek.

Aki nem ebben az öt km-es körzetben van, és még nem rendszeres véradó, az valószínűleg nem fog elmenni távolabbi helyszínre vért adni, őket akkor lesz érdemes megszólítani, ha majd az ő öt km-es körzetükben lesz véradás.

Így lehet a véradások számát statisztikai valószínűséggel hatékonyan maximalizálni, ezért a MobilGO mindig azoknak hívja fel a figyelmét a véradásokra, akiknél aznap a legtöbb esély van arra, hogy vért adjanak.

Ha tetszett, oszd meg:
ErdélyiPress

ErdélyiPress