thumb image

Több program is segíti a vállalkozásokat az Ipar 4.0 alkalmazásában

A kormány által ebben az évben elindított mintagyár program a kis- és közepes vállalkozások technológiai fejlesztését, az Ipar 4.0 kihívásaihoz igazodó digitális, infokommunikációs megoldások alkalmazását és elterjesztését is segíti – emelte ki Varga Mihály a Vállalkozásfejlesztési Tanács ülésén.

A tanácskozáson a felek egyetértettek abban, hogy csakúgy, mint a legfejlettebb államoknak, Magyarországnak is szüksége van a technológiai fejlesztésre, ezért elengedhetetlen, hogy minél több vállalkozást segítsenek a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásában.

A kis- és középvállalkozói érdekképviseletek, a kamarák, a vállalkozói szakmai szervezetek, valamint a közigazgatás vezetőinek részvételével lezajlott ülésen az ipari digitalizáció mellett a Vállalkozz Digitálisan Programról, a Digitális Jólét Programról, illetve a digitalizáció munkaerőpiacra és a vállalkozásokra gyakorolt hatásairól tanácskoztak.

Varga Mihály kiemelte: a gazdaság átalakulását eredményező digitalizáció korszakát éljük, amelyben már nem az alacsony költségű munkaerő, hanem a termelékenység és hatékonyság a versenyképesség egyik legfontosabb tényezője. Magyarországnak is át kell állnia egy új növekedési modellre, ennek érdekében dolgozta ki a nemzetgazdasági tárca a digitalizációt elősegítő programját – tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter a támogató intézkedések között említette a kis- és középvállalkozásoknak lehetőséget biztosító beszállító-fejlesztési programot, amelynek köszönhetően nagyobb arányban vehetnek részt a multinacionális cégek magasabb hozzáadott értékű termékeinek fejlesztésében és gyártásában. Szintén a hazai kkv-k digitalizációját segíti a nemrég indított mintagyár program, amelynek keretében a cégek valós ipari környezetben ismerhetik meg, hogy mit jelent egy vállalat életében az Ipar 4.0. – ismertette Varga Mihály hozzátéve, hogy az a tavaly megalapított Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform intézményi és szakértői hálózata szintén meghatározó szereppel bír a hazai vállalati szektor felkészítésében.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Ha tetszett, oszd meg:
ErdélyiPress

ErdélyiPress