thumb image

Kiskereskedelmi apokalipszis jön az USA-ban

Az utóbbi évtizedek legnagyobb üzletbezárási hulláma sújtja az Egyesült Államokat az internetes kereskedelem terjedése és a fogyasztói szokások átlakulása miatt – derül ki a Business Insider cikkéből. A következő hónapokban mintegy 3500 boltot zárhatnak be olyan nagy üzletláncok és márkák, mint a Macy’s, a Kmart, a Sears, az Abercombie & Fitch, vagy a Guess.

Egyes cégek, például a Bebe az összes üzletüket bezárják, és átnavigálnak az online árusítára. Mások azzal próbálkoznak, hogy csak a legjobb helyeken lévő, legprofitábilisabb boltjaikat tartják meg. Elemzők szerint az USA-ban, ami világelső az egy főre jutó üzletek számát tekintve, a következő időszakban valódi kiskereskedelmi apokalipszis várható.

A bevásárlóközpontok látogatottsága évek óta hanyatlik, 2010 és 2013 között 50 százalékkal csökkent, részben az online bevásárlás terjedése miatt, részben pedig azért, mert mostanában az emberek a fizetésük nagyobb részét szánják utazásra, szolgáltatások igénybe vételére, mint új tárgyakra.

Ahogy a boltok bezárnak, a plázák fenntarthatósága is veszélybe kerül: amelyek valami miatt nem alkalmasak arra, hogy a hagyományos üzleteket vonzó szolgáltatóegységekké alakítsák, azoknak szintén be kell majd zárniuk. A Green Street Advisors ingatlancég elemzése szerint az USA-ban a bevásárlóközpontok 30 százaléka esik ebbe a kategóriába, vagyis a plázák harmada éveken belül kihasználatlanná válhat.

Forrás:Index.hu

Konklúzió:

Magyarország és Európa ugyan némileg el van maradva az amerikai trendektől, azonban ezt könnyen Magyarország előnyére is fordíthatjuk. Azt feltételezve, hogy Európa vásárlási szokásai is hasonlóképpen meg fognak változni, viszont mi az amerikai trendek alapján, időben felkészülhetünk az emberek megváltozott szokásaira.

Előre megerősíthetjük a hazai boltok on-line jelenlétét, amin keresztül a vállalkozások webshopot tudnak üzemeltetni, amivel elkerülhetőek lennének Magyarországon a tömeges boltbezárások. Ez már csak azért is fontos lenne, mert a hazai GDP-t nagyon visszavetné az, ha a magyar emberek a hazai vállalkozások on-line jelenlétének hiánya miatt, külföldi webshopokból kényszerülnének vásárolni, így a magyar emberek költései nem a magyar gazdaságot erősítenék.

Ez hosszútávon óriási versenyhátrányt jelentene számunkra más országokkal szemben, azonban ha Európában mi leszünk az elsők a vállalkozások on-line elérésében, akkor versenyelőnyhöz jutunk az összes többi EU országgal szemben. A környező országok a mi webshopainkból rendelnének a saját országuk vállalkozásainak on-line jelenlétének hiánya miatt, ami azt eredményezné, hogy Magyarországra áramlana a külföldi tőke, ahelyett, hogy a magyar tőke áramolna más országokba.

Ha tetszett, oszd meg:
ErdélyiPress

ErdélyiPress