thumb image

Elkészült a V4 országok egységes digitális piacának koncepciója

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. készítette el az egységes digitális szolgáltatások bevezetésének feltételeit tartalmazó dokumentumot.

Két éve, a lengyel elnökség alatt fogalmazódott meg a Visegrádi Országok (V4) digitalizációs törekvéseinek összehangolása. Ennek szellemében már a magyar elnökség hirdette meg a V4 Smart Platform Projektet, amelynek célja egy közös, digitális szolgáltatási tér kialakítása. A megvalósítás feltételrendszerét a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. dolgozta ki V4 Smart Platform White Paper címmel (a teljes szöveg itt érhető el).

A V4 Smart Platform adná azt a keretet, amelyre építve a V4 tagországokban olyan, a lakosság kényelmét és a közigazgatást segítő elektronikus szolgáltatásokat lehetne kialakítani, amelyek egységesen átjárhatóak. Ehhez az egyik előfeltétel, hogy létrejöjjön egy V4-es digitális szakmai közösség.  A V4 Smart Platform törekvései összhangban vannak az Európai Unió 2020-as stratégiával, valamint Európai Unió egységes piac irányába ható törekvéseivel is.

Közlekedés, turisztika, elektronikus fizetés

A koncepció három olyan területet azonosít, ahol átjárható szolgáltatásokat lehet indítani: a közlekedés (mobilitás), a turisztika, valamint és elektronikus és mobilfizetési szolgáltatások.

A közlekedés területén határokon átnyúló módon lehetne megvalósítani például a mobilparkolást, az e-autópályamatricák kiadását, az infrastruktúra-használati díjak beszedését, de akár az egységes elektromos autótöltő infrastruktúra létrehozása vagy az elektronikus közlekedési jegyek értékesítése is elképzelhető. Így lehetővé válna például, hogy egy tagország állampolgára bármely másik tagországban saját szerződött szolgáltatóján, mobilalkalmazásán keresztül indíthasson mobilparkolást, vagy vehessen elektronikus menetjegyet.

Turisztikai területen felmerült például az elektronikus turisztikai kártyák egységes felhasználhatósága, de olyan módon, hogy az igénybe vett szolgáltatásokhoz az egyes V4 tagországokban biztosított kedvezmények lokálisan paraméterezhetők legyenek.

Az átjárhatóság biztosítása a gyakorlatban lehetővé tenné, hogy bármely V4 tagország állampolgára a saját szolgáltatóján keresztül a hazai elfogadó-hálózata mellett, akármelyik másik V4 tagországban ugyan azzal a felhasználói komforttal vásárolhasson, fizethessen vagy keressen egy közelben lévő vállalkozást a MobilGO turisztikai alkalmazás segítségével.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által kidolgozott koncepció szerint már a 2018-2019-es szlovák elnökség ideje alatt megkezdődhet a tényleges munka a nemzeti szinten felelős szervek meghatározásával, a pilotjavaslatok összegyűjtésével és validálásával, valamint a finanszírozás megteremtésével (ez utóbbit piaci és állami forrásokból gondolja megoldani a dokumentum).

Ha tetszett, oszd meg:
ErdélyiPress

ErdélyiPress