thumb image

A DIGITALIZÁCIÓ SIKERÉTŐL FÜGG EURÓPA JÓLÉTE?

Európa csak akkor tudja megőrizni jólétét, ha sikerrel birkózik meg a digitalizáció kihívásával – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben. A Vodafone brit távközlési szolgáltató csoport Digitising Europe – The Future of Made in Europe (Digitalizálni Európát – a Made in Europe jövője) című konferenciáját megnyitó beszédében kiemelte, hogy Európának így önállóan kell megbirkóznia a digitalizáció kihívásával, ezért át kell gondolnia a többi között iparpolitikáját és a versenyjogi szabályozását – fejtette ki Angela Merkel.

Elmondta: kezdeményezte, hogy a következő, márciusi EU-csúcson tartsanak vitát a közösség iparfejlesztési politikájáról. Mint mondta, az EU jelenlegi hozzáállása “kétségeket ébreszt” azzal kapcsolatban, hogy kifejlődhetnek-e Európában olyan vállalkozások, amelyek “globális játékosok”, a piacukon világszerte meghatározó tényezők lehetnek. Ehhez elsősorban a versenyjog megújítását célzó “európai akarat” szükséges – mondta.

Arról is szólt, hogy az oktatás és a szakképzés rendszerét is meg kell újítani, rá kell vezetni a fiatalokat, hogy “korlátlan lehetőségek” nyílnak előttük, ha a digitális világban hasznosítható képességekkel és tudással rendelkeznek, és meg kell győzni őket, hogy használják ki ezeket a lehetőségeket.

Mint mondta, nem az a legfőbb kérdés, hogy kevesebb munkahely lesz-e a digitalizáció és a munkafolyamatok automatizálása miatt, hanem az, hogy lesz-e megfelelően képzett munkaerő “a jövő állásainak” betöltéséhez.

Szólt az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok (5G) kiépítésének németországi kihívásairól és arról is, hogy az államnak egy sor további teendője van. A német kormány célja, hogy lehetőleg 2022 elejére az állampolgár és az állam kapcsolatának teljes körű, valamennyi “interakciót” magában foglaló digitalizációját. Ezért fejlesztenek egy úgynevezett állampolgári portált, amely több mint 500 funkciót kínál majd a felhasználóknak – mondta Angela Merkel.

Ha tetszett, oszd meg:
ErdélyiPress

ErdélyiPress