thumb image

A HIRDETÉSI BEVÉTEL 63 SZÁZALÉKÁT A MOBIL HOZZA

Az internetes hirdetési bevételek növekedése már főként a mobilos reklámoknak köszönhető, és ezen belül is főleg a mobilvideós hirdetések kezdenek előtérbe kerülni az IAB első félévre vonatkozó, amerikai internetes reklámpiaci jelentése szerint.

Folyamatosan egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a mobilos hirdetések a reklámbevételekből, ahogy azt az Interactive Advertising Bureau (IAB) szakmai reklámszervezet és a PricewaterhouseCoopers (PwC) 2018 első félévére vonatkozó jelentése is mutatja. Az Egyesült Államok ebben az időszakban összesen 49,5 milliárd dollár volt a digitális hirdetésekből származó bevétel, ami 23 százalékkal magasabb a tavalyi első hat hónapra vonatkozó összegnél.

Ezen belül egyébként az első két negyedév bevétele nagyjából egyenlő arányban oszlik meg, az első három hónapban 23,9 milliárd dollár, míg a második három hónapban 25,6 milliárd dollár volt a bevétel, nagyjából mindkettő 23 százalékos növekedéssel az előző év azonos időszakaihoz képest. A legnagyobb tíz ügynökség pedig a bevételek több mint háromnegyedét szerezte meg, míg a ranglista 11-25. helyén álló cégek már csak 7 százalékon osztoztak.

Ennél viszont sokkal érdekesebb a bevételek arányának megoszlása annak tükrében, hogy a mobilos hirdetési bevételek már 63 százalékot tesznek ki a teljes összegből, míg tavaly még csak 54 százalék volt az arányuk az asztali hirdetési bevételekhez képest, és ez a trendforduló tulajdonképpen csak tavaly történt. 2016-ban még 53 százalékban az asztali bevételek voltak nagyobb arányban, előtte pedig a mobilos bevétel még a harmadát sem tette ki a teljes összegnek.

A hirdető cégek egyre inkább kezdenek ráérezni, hogy a mobilokon keresztül célzottabb, személyre szabottabb reklámokat lehet megjeleníteni, amely iránt a fogyasztók nagyobb valószínűséggel érdeklődnek. Ha pedig a felhasználók többet vásárolnak, akkor a profit visszaforgatható az üzletbe, és így a digitális hirdetések segítik a piac növekedését – tette hozzá David Silverman, a PwC amerikai partnere.

iab_amerika_desktop_mobil_bevetel_2018H1

Ha tetszett, oszd meg:
ErdélyiPress

ErdélyiPress