thumb image

A LEGFONTOSABB HÁROM CÉL KÖZÉ KELL EMELNI A DIGITALIZÁCIÓT MAGYARORSZÁGON

A Nemzeti Versenyképességi Tanács mai ülése után Varga Mihály pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Magyarország versenyképességének a további erősödése a digitalizáción múlik, ezért a legfontosabb nemzetgazdasági célok közé kell emelni a témát.

Említette azt is, hogy a kkv-k terén, a digitális készségek fejlesztése terén, az oktatásban sok teendője van Magyarországnak. 

Egy durva becslést végeztünk, és az látszik, hogy ha Magyarország képes még sikeresebb fokozatba kapcsolni, akkor 2025-ig 9 milliárd eurós GDP-növekedést lehet elérni éves szinten. Ez azt jelenti, hogy elérjük a digitális éllovasok szintjét. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a 9 milliárd csak a közvetlen hatása a digitalizációnak. Ennél sokkal nagyobb a közvetett hatás.

A digizalizáció az ipari forradalomhoz hasonlít, amely bizonyos területeket elsöpört, másokat felemelt, de sokkal gyorsabban fog lezajlani, így aki nem lép gyorsan, lemarad és komoly társadalmi feszültségekkel nézhet majd szembe.

A digitális gazdaság növekedése mindenhol Európában meghaladja a “tradicionális” gazdaságét, tehát a digitális gazdaság a húzóereje a gazdaság teljesítménynövekedésének. E tekintetben pozitívum, hogy a mi régiónkban a digitális gazdaság növekedési üteme elérte a digitális éllovas országokban mért szintet. Ugyanakkor fontos látni, hogy a magyar digitális gazdaság növekedési üteme elmarad a régió átlagától. Emiatt állítjuk, hogy a gazdaság előtt álló egyik legfontosabb prioritásként kell kezelni a digitalizációt, hiszen ez lehet a fejlődésünk záloga a következő években.

Ha tetszett, oszd meg:
ErdélyiPress

ErdélyiPress