thumb image

ELJÖTT AZ OKOSVÁROSOK KORA

A gyorsuló urbanizáció számos kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogyan maradhatnak a jövő városai élhetőek és működőképesek. Egy lehetséges megoldás a smart city, azaz olyan digitális rendszerek bevezetése, amelyek komplex problémákra egyszerűen használható megoldásokat kínálnak a városlakóknak.

Megállíthatatlannak tűnik a városiasodás

Szendrei Zsolt urbanista szerint a smart city fogalmának egyelőre nincs precíz definíciója. Leginkább azért, mert bár a legtöbb modell ugyanazokra a problémákra keres megoldást, az alkalmazott eszközök tekintetében nagy lehet közöttük az eltérés, ami koncepcionális különbségekhez vezet.

Az egyik lehetséges megközelítés olyan infokommunikációs (ICT) fejlesztéseket helyez a középpontba, melyek gyors adatátvitelre és a hálózatra kapcsolódó okoseszközökre épülnek. A begyűjtött adatok segítségével a rendszer nemcsak megkönnyíti az üzemeltetést és optimalizálni tudja a működést, hanem még a városlakók számára is hasznos információkat és szolgáltatásokat tud nyújtani – összegezte közleményében az Infotér.

Nemzetközi példák

Ausztráliában Adelaide indult el tudatosan az okosvárossá válás útján. Szenzorok egész hálózatát építették ki, hogy aztán különféle tesztprojekteket alapozzanak rá, mint például az okosvilágítás és az okosparkolás.

Az okosvilágítás lényege, hogy a közvilágítás minden egyes lámpatestéhez egy érzékelő is társul, ami lehetővé teszi, hogy az egyes lámpák mozgásérzékelés alapján be és kikapcsoljanak, vagy éppen az aktuális fényviszonyoknak megfelelően szabályozzák a saját fényerejüket. Az intelligens parkolás projekt több célt is szolgál. A vezetőknek segít megtalálni az üres parkolóhelyeket, a fenntartókat pedig a kihasználtságra vonatkozó hasznos információkkal támogatja.

A brit Juniper Research 2016-ban számos szempont alapján rangsorolta a világ intelligens városait, és Szingapúrt hozta ki győztesnek. A vezetés itt egyebek közt készített az egész településről egy virtuális, dinamikusan változó 3D modellt, amivel számos helyi fejlesztést szimulálni lehet.

A felmérés szerint az ázsiai városállamot a korábbi győztes Barcelona, London, San Francisco és Oslo követi az élmezőnyben. A legtöbb helyen a közlekedés, parkolás, világítás és környezeti adatok mérése a slágertéma, de egyes városokban az idősek jobb egészségügyi ellátását, a felhalmozódó szemét kezelését, a környezetbarát energiafelhasználást is támogatja a rendszer.

Ha tetszett, oszd meg:
ErdélyiPress

ErdélyiPress