thumb image

NAGYOT NYERHET, AKI OKOSVÁROSOKBA FEKTET

Nemcsak a lakosság számára hozhatnak a közeljövőben teljes fordulatot az intelligens városok, a befektetők előtt is új távlatokat nyitnak. A VaueWalk tanulmánya a Bank of America Merrill Lynch (BAML) adatai alapján foglalta össze, hogy mit hozhat a vállalkozók számára ez az új, határtalannak tűnő piac.

A „21st Century Cities: Global Smart Cities Primer Picks” című elemzés komoly lehetőségeket sejt minden okostechnológiában, melyek a várakozások szerint 2020-ig akár 1,6 milliárd dolláros piaccá bővülhetnek. A Presistence Market Research januári riportja ennél is továbbmegy, és 2026-ra 3,48 milliárdos összeget prognosztizál.

A BAML szerint ennek a tendenciának a motorját főként az a tény adja, hogy az okosvárosok egyre dominánsabb szerephez jutnak a világgazdaságban. Ez annak is köszönhető, hogy az utóbbi években világszerte felgyorsult az urbanizáció folyamata. Az egyre nagyobb kihívást pedig az jelenti, hogy a nagyobb városokba tömörülő tömeg számára ugyanolyan minőségben és mennyiségben kell biztosítani a megfelelő infrastruktúrát, a tiszta környezetet, vagy éppen a bűnözés elleni védelmet, mint a korábbi kisebb számú lakosságnak.

A Bank of America Merrill Lynch hat területet különböztetett meg, melyekben az okostechnológiák komoly befektetési lehetőségekkel kecsegtetnek. A lista tetején az intelligens infrastruktúrához kapcsolódó piac áll, amely a Technavio előrejelzése szerint 2020-ra 712 milliárd dollárra nő. A következő helyet az energetika foglalja el, mely a Navigant Research becslése alapján eléri a 137 milliárd dollárt 2024-re. Az összes infrastrukturális és energetikai megoldáshoz szükség van a biztonsági fejlesztésekre is. A Homeland Security Research Corporation jelentésére alapozva 2021-re 226 milliárdosra bővülhet ez a szegmens.

A Navigant Research becslése alapján az okosépületek piaca 2021-re eléri a 101 milliárd dollárt, de az AT Kearney szerint az otthonok „okosítása” is legalább ennyire gyümölcsöző lesz majd, mindennek az összértéke 2030-ban már 405 millió dollár is lehet. A hatos listában az utolsó helyen áll az okosmobilitással kapcsolatos fejlesztések szegmense, mely a McKinsey szerint 1,5 milliárdos piac lesz 2030-ban.

Ha tetszett, oszd meg:
ErdélyiPress

ErdélyiPress